Saturday, November 6, 2010

CUTI DI BRUNEISudah lama tak menulis. Sibuk dengan tugas dan kalau di hujung minggu sibuk melayani tetamu yang berkunjung ke Brunei. Dua minggu lalu emak, adik-adik (Faizah, Paksu Fauzi dan Shidah, adik ipar)serta anak-anak saudara (Zubir, Munir, Amni, Arham, Asma' dan Ammar-kembar) bercuti ke sini. Seronok bila mereka datang. Kalau tidak hanya kami berdua saja di rumah. Saya dan isteri sibuk bersedia untuk menyambut kedatangan mereka. Beli kek lapis Sarawak, masak daging rusa, ketam masak lemak kuning, udang dan lain-lain.

Sudah lama Paksu Fauzi bercita-cita nak ke sini. Sejak saya ke sini awal 2009, dia dah berhajat nak datang. Masa itu arwah ayah masih ada. Tapi masa itu dia sudah mulai tidak sihat. Adik tangguhkan niat ke mari. Hajat dia nak bawa sama abah ke sini tak kesampaian. Abah meninggal sebab sakit kanser tahun lalu.

Sampai di Brunei kami bawa mereka mengunjungi tempat-tempat menarik di sini. Tapi sayangnya mereka tak sempat melawat Kg Air. Dapat juga mereka merasai makanan tradisi Brunei,ambuyat. Amni (4), anak Fauzi sibuk menyebut nak makan ambuyat. Dia pernah tengok rencana tentang ambuyar. Bila dah menjamah, ambuyat masih banyak berbaki.

Kami juga bermalam di Miri. Seronok mereka ke sini. Yang dihajatkan oleh anak-anak saudara adalah mandi di kolam renang. Puas hati mereka dapat berendam...

Bila mereka balik ke Malaysia, tinggallah kami berdua. Hidup perlu diteruskan. Minggu depan, kami akan sambut pula tetamu lain dari Malaysia. Ayah dan emak kawan angah Zahid. Mereka datang Ke Miri jenguk anak mereka, Cikgu Khairi. Bermalam di Brunei, jalan-jalan dan makan-makan..

Siapa lagi nak datang lepas ini? Hanis dan Acik datang pada 16 Sept, Hari Raya Aidil Adha di Malaysia 17 Sept. Selamat datang...

No comments:

Post a Comment

KEMBARA UZBEKISTAN MAC 2018

Video lawatan kami Bukhara Kompleks madrasah di Tashken Makam-makam di Taskhen Binaan Masjid di Taskhen Puncak ...