Thursday, April 21, 2016

Sedekah

Pada Jun 2008,  Bill Gates yang berumur 52 tahun umumkan akan tinggalkan sejumlah USD 52 billion untuk tujuan kebajikan. Wang itu diletakkan di dalam Yayasan Gates dan Melinda Gates untuk biayai kajian kesihatan dan perubatan pendidikan seluruh dunia. 

Pada 2006,  jutawan Warrent Buffet, 75 tahun,  pula menderma kepada Yayasan Gates untuk tujuan yang sama.  Jumlahnya USD 44 billion.  
Mereka menderma kerana tidak mahu tinggalkan terlalu banyak harta kepada anak-anak.  Kelak ini akan bebankan anak-anak.  Falsafah mereka,  tinggalkan secukupnya dan anak-anak masih perlu berusaha.

Jutawan Islam tempatan seperti Syed Mokhtar al-Bukhari juga berbuat demikian.  Beliau menderma secara senyap dan terbuka.  Tapi masih ramai lagi jutawan yang masih belum bersikap dermawan seperti mereka yang diceritakan.  

Walau bagaimanapun, golongan yang memiliki harta yang sedikit juga mampu memperoleh pahala bersedekah.  Hadis riwayat Ahmad,  "  Sedekah yang paling utama ialah menggembirakan fakir dan dikeluarkan dalam keadaan sedikit harta." (Riwayat Ahmad 5/17:  Tafsir Ibn Kathir, 1/701)

Rujukan:  Zaharudin Abdul Rahman.  2014.  Sedekah luar biasa. Kuala Lumpur:  Telaga Biru
No comments:

Post a Comment

BAGAIMANA MENJADI PEMBACA AKTIF

Sering kita membaca tanpa tujuan khusus.  Contohnya membaca bahan bacaan ringan.  Namun ketika membaca teks yang lebih mencabar, pembaca ...