Wednesday, December 30, 2015

Anekdot Amal 3: Rezeki berkat

Sudah lebih tiga bulan Aman berusaha untuk mendapatkan kerja.  Dia graduan bidang akaun.  Sudah tentu ia inginkan kerja dalam bidang tersebut.  Sudah banyak surat mohon kerja dan emel yang dihantar ke serata syarikat kecil mahupun besar.  Namun semua usaha itu belum mendatangkan hasil.  Aman masih bertahan.  Walaupun kadangkala terasa bosan namun dia tetap berusaha.  Kecewa jauh sekali.  

Dalam hal usaha, Allah berfirman,

Wahai para Rasul! Makanlah daripada benda-benda yang baik lagi halal dan kerjakanlah amal-amal soleh.  Sesungguhnya Aku Maha Mengetahui apa yang kamu kerjakan.  ( Surah al-Mukminun, 23: 51)

Usaha kadang-kadang digunakan dalam erti yang lebih khusus. Contohnya keterampilan,  pekerjaan atau mencari rezeki. Maksud hadis berkaitan usaha;

Tiada makanan yang dimakan seseorang yang lebih baik daripada makanan yang merupakan usaha tangannya sendiri, kerana Nabi Allah Daud makan daripada hasil usaha tangannya sendiri. ( Hadis riwayat al-Bukhari)

Usaha dan sabar dapat bantu Aman masalah cari kerja.  Usaha telah dilakukan.  Dia juga sabar.  Dalam hal ini, pelbagai cara boleh dilakukan untuk  mendapatkan rezeki.

Setelah Aman berjaya dapatkan kerja yang dipohon, ia perlu memikirkan bahawa rezeki yang dia dapat dari Allah.  Oleh itu dia perlu jaga keberkatan rezeki yang dia peroleh.  Antara cara untuk memastikan rezeki yang diperoleh itu diberkati Allah ialah;


1 Menjauhi pekerjaan haram dan subahat
Setiap orang hendaklah taat kepada Allah SWT dan tidak melakukan dosa kerana dosa akan menutup pintu rezeki. Sabda Rasulullah SAW bermaksud: “Dan seorang lelaki akan diharamkan baginya rezeki kerana dosa yang dibuatnya." (riwayat at-Tirmizi). 
Selain itu, dekatkanlah diri kepada Allah dengan ibadah tambahan seperti solat Dhuha dan solat Tahajud.
2 Bekerja sungguh-sungguh
Sabda Rasulullah SAW bermaksud: “Sesungguhnya Allah SWT senang melihat hamba-Nya bersusah payah (kelelahan) dalam mencari rezeki yang halal." (riwayat Adailami)
3 Mengadu masalah rezeki hanya kepada-Nya
Sabda Rasulullah SAW bermaksud: “Barang siapa tertimpa kemiskinan, kemudian ia mengadukannya kepada sesama manusia, maka tidak akan tertutup kemiskinannya itu. Namun, siapa sahaja yang mengadukannya kepada Allah, maka Allah akan memberinya rezeki, baik segera ataupun lambat." (riwayat Abu Daud dan al-Tirmizi)
4 Memperbanyakkan beristighfar Rasulullah SAW bersabda: “Barang siapa memperbanyak istighfar, Maka Allah SWT akan menjadikan setiap kesulitan kelapangan dan setiap kesempitan jalan keluar dan Allah akan memberinya rezeki dari jalan yang tidak pernah disangka-sangkanya." (riwayat Imam Ahmad) 
5 Sabar dan banyak membaca la hawla wa laa quwwata illa billah. 
Diriwayatkan bahawa Salim, anak laki-laki ‘Auf bin Malik al-Asyja’iy telah ditawan oleh orang musyrik. Kemudian, ‘Auf datang mengadu kesedihannya kepada Rasulullah.
Baginda SAW berkata: “Bertakwalah kepada Allah, bersabarlah dan aku anjurkan agar kamu dan isterimu memperbanyak bacaan, La hawlah wa laa quwwata illa billah. ‘Auf kembali ke rumahnya dan menyatakan suruhan Rasulullah SAW itu. Keduanya, segera melaksanakan perintah Rasulullah SAW. Akhirnya, anaknya berhasil meloloskan diri daripada musuh dan membawa ternakan kambingnya sebanyak 4,000 ekor di hadapan ayahnya. (Tafsir Qurthubi, surah al-Thalaq: 3) 
6 Tawakal sepenuhnya kepada Allah SWT 
Sabda Rasulullah SAW bermaksud: Jika kamu bertawakal kepada Allah dengan sebenar-benarnya, nescaya Allah akan memberikan rezeki kepada kamu, sebagaimana Allah telah memberi rezeki kepada burung yang berangkat di pagi hari dengan perut kosong dan kembali ke sarangnya dengan perut kenyang. (riwayat Bukhari)
7 Bersedekah dan nafkahkan harta kepada yang berhak. 
Sabda Rasulullah SAW bermaksud: “Ada tiga hal yang aku bersumpah kepadanya dan aku akan menyampaikan suatu berita kepadamu, maka perhatikan benar-benar: Tidak akan berkurang harta seseorang kerana sedekah dan tiadalah seseorang membuka pintu meminta-minta melainkan Allah akan membukakan kepadanya pintu kemiskinan." (riwayat al-Tirmizi) 
8 Tolong agama Allah dengan menegakkan syariat Islam 
Firman Allah SWT bermaksud: Hai orang-orang mukmin, jika kamu menolong (agama) Allah, nescaya Dia akan menolongmu dan meneguhkan kedudukanmu. (Muhammad: 7)
Syariat Islam akan tegak dengan adanya daulah Islam. Islam sebagai jalan kehidupan tidak tegak dalam masyarakat saat ini dengan tidak sebagai wadah. Sistem perekonomian di mana umat mencari rezeki pada saat ini merupakan sistem perekonomian yang tidak mendukung mereka untuk mendapatkan rezeki yang banyak, lancar dan berkat.


Artikel Penuh: http://ww1.utusan.com.my/utusan/Bicara_Agama/20140213/ba_02/Mencari-keberkatan-rezeki#ixzz3vncQOpDw 
© Utusan Melayu (M) Bhd 

No comments:

Post a Comment

BAGAIMANA MENJADI PEMBACA AKTIF

Sering kita membaca tanpa tujuan khusus.  Contohnya membaca bahan bacaan ringan.  Namun ketika membaca teks yang lebih mencabar, pembaca ...